ניתוחי חזה ושדיים הם מהניתוחים הפלסטיים המבוקשים והנפוצים ביותר. ניתן לבצע הקטנה, הגדלה, הרמה ושחזור של השדיים. בחלק מניתוחים אלה, נעשה שימוש בשתלים.
במשך שנים רבות נעשה שימוש בשתלי שד מסיליקון. בתחילת שנות ה -90 היה חשש שדליפת סיליקון מהשתלים תיגרום לסרטן שד וכתוצאה מכך נאסר השימוש בשתלי סיליקון בארה“ב בלבד לתקופה של 15 שנים בהם נערכו מחקרים בעשרות אלפי נשים והוכח כי שתלי סיליקון לא מסרטנים.
מזה כ 5 שנים מתנהל דיון על מידת בריאותם של שתלי סיליקון בטענה שייתכן כי שתלי סיליקון עלולים לגרום לתחלואה נלווית כגון מחלות אוטואימוניות ( כאב פרקים, פיברומיאלגיה, יובש בעיניים וכו‘). נערכים מחקרים מקיפים בנושא ונכון להיום לא הוכח קשר ישיר בין שתלי סיליקון לתחלואה זו.
שתלי סיליקון בהם משתמשים כיום שונים בהרכבם, מיוצרים בטכנולוגיות אחרות, ובטוחים לשימוש.
נשים רבות מסתובבות עם שתלים מסוגים שונים וכאשר מתעוררת סיבה להוצאת השתלים – חשוב לפנות לרופא מומחה בכירורגיה פלסטית, בעל הכשרה, ידע וניסיון מקיפים ורלבנטיים, אשר יידע בדיוק כיצד להתמודד עם כל מצב וגם להתאים שתל חלופי במידת הצורך.
מתי יש לשקול הוצאת שתלים מהחזה
ישנן סיבות שונות להוצאת שתלים:
- ניתוח מתקן: במקרים של ניתוח קודם שלא הביא לתוצאה הרצויה וגרר חוסר שביעות של המטופלת.
ישנם מקרים בהם התוצאה אינה משביעת רצון גם כאשר הניתוח בוצע על הצד הטוב ביותר, בין אם בגלל פער בין ציפיות המנותחת לבין התוצאה הסופית ובין אם בגלל תגובות פיזיולוגיות לניתוח, כלומר שינויים החלים בגוף לאחר הניתוח. - קרע או דליפת תוכן השתל. מתבטא בהתרוקנות של השד, בשינויי צורה שלו או בהבדלים בין שני השדיים ואסימטריה. שלא כמו במקרה של שתלי סליין, דליפה או קרע בשתל סיליקון לא בהכרח ניכרת לעין ולכן חשוב להקפיד על מעקב תקופתי קבוע באמצעות בדיקות הדמיה.
- התקשות הקופסית – רקמת החיבור הביולוגית שנוצרה סביב השתל. במקרים מסוימים, הרקמה מתעבה ומתקשה עד כדי הפעלת לחץ על השתל, שעלולה לעוות את צורתו ובעקבות כך – את צורת השד. במקרים מסויימים תופעה זו עלולה לגרום אף אי נוחות וכאב.
- שינויים טבעיים החלים במבנה ובמראה רקמת השד כתוצאה משינויי גיל, מתנודות במשקל, מהריונות ולידות. גם שינויים ברצונות, בצרכים ובטעם האישי לאורך השנים מהווים סיבה להחלפת שתל גדול בקטן יותר ולהיפך.
אמנם, הליך של הוצאת שתלים עשוי להיות הליך ניתוחי פשוט, אך עדיין מדובר בפעולה פולשנית ועל המנתח לקחת בחשבון שורה של שיקולים על-פיהם יותאם ההליך המתאים למטופלת או המטופל:
- מצב בריאותי ורקע רפואי.
- הסיבה בגללה הוחלט להוציא את השתל והאם משמעותה הליך ניתוחי מורכב יותר להוצאתו. לדוגמא, כאשר יש להסיר גם את הקופסית.
- המנח בו ממוקם השתל המקורי, מעל או מתחת לרקמת השריר.
- האם מוותרים לגמרי על השתל, או שמחליפים את הישן בחדש ובמידה וכן – באיזה שתל חלופי ייעשה שימוש ואיזה הליך ניתוחי הוא דורש. אופציה נוספת הקיימת כיום הינה הזרקת שומן כתחליף לנפח שירד.
- איזו פרוצדורה בנוסף צריך על מנת לקבל תוצאה מיטבית- הרמה , הזרקת שומן או שילוב.