מתי צריך ניתוח אשכים? פתולוגיות באשכים הדורשות ניתוח
האשך הוא בלוטת הרבייה הגברית האחראית על ייצור הזרע (אשר המקבילה הנשית שלה היא השחלה, המייצרת את הביציות). בנוסף לזרע, הוא מייצר גם הורמוני אנדרוגן – בעיקר, את הורמון הטסטוסטרון.
בהיותם איבר גברי מובהק, יש לאשכים השפעה רבה על הדימוי העצמי ועל תחושת הביטחון והנינוחות בעת קיום מגע מיני. לכן, כל בעיה או חשד לבעיה הקשורים בהם, בין אם מדובר בהופעת פצעים על שק האשכים, קילופים באשכים, או אפילו השוואה סמויה (או גלויה) של גודל אשכים במלתחות בבית הספר או בחדר הכושר – נוטים לעורר בהלה לא קטנה.
אך חשוב לזכור כמה דברים:
- כמו בכל האיברים הזוגיים בגוף, נדיר למצוא סימטריה מושלמת בין שניהם. זה נכון לגבי רגליים, עיניים, אוזניים וגם לגבי אשכים. מצב שבו אשך אחד מעט גדול מהשני הוא תקין לחלוטין.
- יש הבדלים בין גברים בגודל האשכים ושק האשכים, בצבע העור שלו, במידת השעירות, ולמעשה, בכל היבט חיצוני. אין טעם בהשוואות, הן סתם מכניסות לחץ מיותר.
- הבדלים בגודל השק נגרמים גם מתגובה נורמלית ותקינה לגירויים שונים, כמו עוררות מינית או שינויי טמפרטורה.
אז מתי בכל זאת כדאי לפנות לרופא ומהם המקרים העיקריים שבהם דרושה התערבות פולשנית?
סימנים שדורשים פנייה לרופא:
כל שינוי במראה, בהרגשה, בגודל או במרקם העור, שאינו חולף מעצמו או מראה סימני שיפור תוך כמה ימים.
למשל, קילוף עור באשכים או פצעים על האשכים יכולים להיות תוצאה של חיכוך בבגד (שפשפת) או של שריטה אך אם הם עקשניים ואינם מחלימים וכמובן, אם הם מחמירים, הם עלולים להצביע על פטרייה, על מחלת עור או מין. במקרה כזה יש לפנות לרופא/ת עור ומין.
אותו הגיון תקף גם למקרה של אשך גדול יותר מהשני. אם זה תמיד היה כך וההבדל אינו חריג מאד, אין סיבה לדאגה. אך אם מדובר על שינוי לעומת המצב הרגיל, או על שינוי שמלווה בתופעות נוספות כמו כאב, נפיחות, או הפרשה – יש לפנות לרופא בהקדם. במקרה זה יש לפנות לאורולוג.
מקרים נפוצים שדורשים התערבות ניתוחית:
- אשך טמיר –
מקרה שבו תהליך הנדידה של האשכים אל שק האשכים לא הושלם בזמן ההיריון עד ללידה, ואחד מהאשכים או שניהם (מקרה נדיר יותר) – עדיין לא יצאו החוצה. אם העניין לא מסתדר מעצמו, הוא דורש ניתוח, לרוב, במהלך שנת החיים הראשונה.
הסיבה לכך היא, שהזרע עצמו רגיש מאד וזקוק לתנאים אופטימליים כדי לשמור על מבנה תקין ועל כושר תנועה ולכן, אשכים תקינים זקוקים לסביבה שמשמרת טווח טמפרטורה צר למדי, של כשתיים וחצי עד שלוש מעלות מתחת לטמפרטורת הגוף.
כדי שתנאים אלה יתאפשרו, שק האשכים ממוקם מתחת לפין במרחק מה מהגוף ויש לו יכולת להגיב לשינויי טמפרטורה על ידי כיווץ והרפיה.
כאשר השק "מרגיש" התקררות למשל, כמו בזמן מקלחת קרה, הוא מתכווץ ומתקרב אל הגוף כדי להתחמם וזוהי הסיבה להרגשה של "אשך עולה", או מכווץ.
אשך טמיר שאינו מטופל בזמן עלול לגרום לקשיי פוריות בעתיד ואף קשור בסיכויים גבוהים יותר להתפתחות סרטן האשכים ולתסביב של האשך. במקרה זה יש לפנות לאורולוג. - תסביב של האשך –
מצב בו האשך מתפתל וחוסם לעצמו את כלי הדם (בדומה לצינור מפותל או מקופל, שזרימת המים בו נעצרת). זהו מצב שדורש ניתוח חירום, שכן עצירת אספקת הדם עלולה לגרום לנמק. במקרה זה יש לפנות לאורולוג. - צניחת שק האשכים –
ברוב המקרים, מדובר בבעיה אסתטית בלבד אך לעיתים שק אשכים מאד מדולדל וצנוח יכול להפריע גם מבחינה תפקודית ובכל מקרה, יש לשלול בעיות רפואיות דוגמת הידרוצלה (הצטברות נוזלים בתוך שק האשכים) או וריקוצלה (דליות באשך), אשר גם בהן ניתן לטפל בניתוח. לפעמים הגודל כל כך משמעותי שמפריע בפעילות יומיומית בסיסית כגון הליכה , ישיבה, רכיבה וכו. ניתוח הקטנת שק האשכים אצלנו מבוצע בהרדמה כללית, הוא אורך כשעה ונעשה בטכניקה שפותחה בחלקה על ידי דר' אלון לירן.
שמי דר' אלון לירן, מומחה בכירורגיה פלסטית, במיקרוכירורגיה בניתוחים אסתטיים ומשחזרים, ובניתוחים להתאמה מגדרית, ורופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית ויחידת הכוויות במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא תל השומר.
אם אתם שוקלים לעבור ניתוח באשכים מסיבה רפואית או אסתטית, אני מזמין אתכם לאבחון מקצועי, לייעוץ ולטיפול באווירה רגישה ואמפטית ועם ליווי אישי צמוד.
למידע נוסף ולתיאום פגישה, צרו קשר:
בטלפון 054-4607139 | באימייל [email protected] | או בטופס הפנייה בדף "צור קשר" באתר