כמו במקרים רבים אחרים בהם מוחדר גוף זר לרקמת גוף אנושי, גם היווצרות של קופסית בחזה היא תהליך טבעי לחלוטין. לאחר הכנסתם של שתלים בניתוח להגדלת חזה, נוצרת מסביב לשתל רקמת צלקתית. כאמור, זהו מנגנון ביולוגי טבעי לחלוטין בו הגוף שלנו מייצר מעין רקמה העוטפת את הגוף הזר על מנת לבודד אותו.
חשוב לציין, שהיווצרות של קופסית ברקמה אינה מתרחשת בניתוחי הגדלת חזה בלבד, אלא מופיעה בכל הכנסה של גורם חיצוני לגוף (קוצב לב, פלטינות וכו'). זהו מצב שכיח לחלוטין בו הרקמות בגוף הנמצאות בצמוד לגוף הזר יוצרות רקמה קשה יותר.
מה השכיחות של התקשות קופסית?
אצל מרבית הנשים שעוברות ניתוח הגדלת חזה באמצעות שתלים, המעטפת הנוצרת מסביב לשתל אינה קשה ואינה מפריעה לה כלל, אצל אחוז קטן מהנשים, נוצרת מעטפת קשה העלולה לגרום לאי נוחות וכאבים כרוניים.אנו מחלקים לארבע את דרגות הקושי של הקופסית. בהתאם לדרגת הקושי, דרגת הכאב והפגיעה התפקוד והשינוי במראה.
מהן התופעות אותן מרגישים כאשר מתרחשת התקשות של הקופסית?
במצבים של התקשות הקופסית, האישה שעברה ניתוח הגדלת חזה, בדרך כלל, תחוש חוסר נוחות באזור החזה ולפעמים גם כאבים כרוניים ואיבוד תחושה (באזור החזה, ולפעמים גם באזורים הסמוכים לאזור החזה). במקרים נדירים יותר נוצרים עיוותים שונים במבנה השד (שינויים ועיוותים בולטים שניתן להבחין בהם במבט חיצוני). לעתים התקשות הקופסית עלולה גם לגרום למגבלות תנועה.
כיצד מאבחן הרופא התקשות בקופסית?
רוב הנשים הסובלות מהתקשות הקופסית מדווחות לרופא המטפל על תחושות חוסר נוחות וכאבים באזור החזה. לעתים, התחושה חולפת, אך כאשר הכאבים נמשכים ללא כל הקלה במצב או שיפור, מומלץ לאבחן האם אכן יש התקשות בקופסית. בדרגות הגבוהות של התקשות יתכן עיוות של מבנה השד והיווצרות של אסימטריה. האבחון בעיקרו הינו בבדיקה קלינית ידנית של הרופא, לעתים ניתן לראות בהדמיות שונות את העיוות של מבנה השד עם השתל. בכל מקרה כדאי לעשות הדמיה לשלול גורמים אחרים לשינוי במבנה השד או לכאב.
מהי הדרך הטובה ביותר לטיפול בהתקשות הקופסית?
לכל אישה יש מבנה שדיים שונה והתקשות הקופסית אצל כל אחת שונה. לכן, לפני תחילת הטיפול חשוב מאוד הייעוץ המקדים כדי לבחור את דרך הטיפול המתאימה לך .
קיימות מספר שיטות בהן מקובל לטפל:
- הוצאת השתלים לחלוטין – הוצאת השתלים לחלוטין והוצאת הקופסית (על מנת לא להשאיר את החזה במצב מדולדל, נשים רבות נוטות לשלב גם ניתוח של הרמת חזה והשתלת שומן עצמי בכדי לתת לשדיים מראה טבעי ומלא).
- הוצאת הקופסית והחזרת השתלים למקום – באופציה זו, מוציאים באופן חלקי או מלא את הקופסית הקשה ולאחר מכן מחזירים את השתלים למקומם.
- החלפת מיקום השתל – הוצאת השתל הישן, הוצאה מלאה / חלקית של הקופסית והחלפה של מיקום השתל (מעל או מתחת לשריר).
- החלפת השתל – לאחר הוצאת השתל הישן והוצאת הקופסית, נחליף את השתל הישן בשתל חדש שמתאים יותר לצורת החזה של המטופלת.
- טיפול תרופתי – בשנים האחרונות, הראו מספר מחקרים רפואיים שיש תרופות מסוימות שעשויות לעזור בהחלמה של הקופסית ולהביא להקלה בכאבים. ( רק במקרים בודדים ובדרגת התקשות קלה).