הוצאת קופסית

מהי קופסית ומתי יש לשקול ניתוח להוצאת קופסית

"קופסית" (או "קפסולה" ובאנגלית Capsule) היא מילה עם מגוון שימושים באנטומיה וברפואה.
במובן הרחב ביותר שלה, ניתן להגדירה כמבנה פיזיולוגי שעוטף אובייקט כלשהו בתוך הגוף. האובייקט יכול להיות איבר פנימי, מפרק, גידול, או כל חלק אחר בגוף וגם, גוף זר (כגון שתל).

במרבית המקרים, קופסית תהיה עשויה רקמת צלקת, שהיא רקמת חיבור צפופה, המכילה סיבי קולגן. ישנן קופסיות שמכילות יותר משכבה אחת, כמו למשל אלה שעוטפות מפרקים סינוביאליים. להן יש שכבה חיצונית של רקמת חיבור ושכבה פנימית של קרום סינוביאלי המפריש נוזל, שלו תפקיד בסיכוך המפרק וגם בפירוק גורמים מזהמים שחדרו לתוכו.

במקרה של מפרק, הקופסית (יחד עם רקמות נוספות כמו רצועות, גידים, עצמות, שרירים וסחוסים), מסייעת בשמירה על יציבותו ובהוצאה לפועל של תנועת המפרק בצורה חלקה.

כאשר מדובר בגוף זר כגון שתל, היווצרות הקופסית סביבו היא תהליך פיזיולוגי טבעי ותקין לחלוטין, במהלכו הקופסית מבודדת את השתל משאר הגוף ומחברת אותו אל הרקמה הביולוגית הסמוכה אליו. זה נכון לגבי כל סוג של שתל, בין אם מדובר בשתל דנטלי, במפרק מלאכותי או בשתלים בחזה.

 

סיבוכים הקשורים בקופסית שמתגבשת סביב שתל

ניתן לחלק את הסיבוכים לשתי קבוצות עיקריות:

  • הבדלים בין אדם אחד לאחר, בין אם עקב גורמים שאינם ניתנים לשליטה, כגון נטייה גנטית, ובין אם עקב גורמים ניתנים לשליטה כגון הרגלים (לדוגמא, עישון, אשר פוגע משמעותית בתהליך הריפוי וההצטלקות של רקמות), או אי הקפדה על ההנחיות לאחר הניתוח בתקופת ההחלמה.
  • סיבוכים שנגרמים ממקור חיצוני שאינו קשור במנותח עצמו כגון זיהום, שטף דם, או חבלה חזקה באזור השתל.

 

כל אלה, עלולים לגרום להיווצרות רקמת צלקת מעובה וקשה, הלוחצת על השתל ויכולה להתבטא בתחושת אי נוחות, ברגישות למגע, בכאבים, בהגבלה בתנועה ולעיתים, גם בשינוי חיצוני נראה לעין באיזור השתל.

חשוב להבין, כי משך ההחלמה תלוי, בין השאר, בהיקף הניתוח ובשיעור הפגיעה ברקמה במהלכו, במיקום בגוף בו הוא מבוצע ובקצב ההחלמה האישי של המטופל.
במקרה של הכנסת שתלים לחזה למשל, לוקח לגוף כ-6 שבועות בממוצע לבנות את הקופסית סביב השתל.
במשך תקופה זו האיזור המנותח טרם הספיק להתייצב והוא פגיע יותר. לכן, חשוב להקפיד על הנחיות המנתח, שנועדו להפחית למינימום את הלחץ והעומס המופעלים על המקום ולמזער את הסיכון לזיהומים, לשטפי דם ולתנועה חריגה של השתל בתוך השד.

אמנם ברוב המקרים היווצרות הקופסית הינה מהלך תקין וטבעי אך לעתים בתהליך זה נוצרת קופסית מעובה מאוד או שהקופסית הולכת ומתקשה. זה בדרך כלל תהליך שלוקח זמן ( חודשים עד שנים). לא ברור בדיוק מה מניע תהליך כזה. ישנן רמות שונות של התקשות קופסית , כשבשלבים הקשים יותר ניתן לראות עיוות של השד ואף לחוש כאב. במקרים אלו מומלץ להוציא את השתל עם הקופסית . לאחר הוצאת הקופסית ניתן להחזיר שתלים חדשים או למצוא פתרונות נוספים לעיצוב השד כגון הרמה או הזרקת שומן.

 

הוצאת קופסית לאחר הכנסת שתלים לחזה

ישנם מקרים בהם נדרש ניתוח להוצאת הקופסית, כאשר התקשות הקופסית סביב השתלים היא סימפטומטית. ההחלטה על אופי ההליך הניתוחי מתבצעת בשיתוף המטופלת או המטופל, בהתאם למצב הרפואי ובהתאם לצרכי המטופל. המשמעות היא, שיש מקרים בהם יוחלט להקטין או להוציא רק את הקופסית ויש מקרים בהם יוצאו גם השתלים.

במידה ומעוניינים להחזיר שתל לאחר ההוצאה ניתן להחליף את מישור הנחת השתל ( מעל/ מתחת לשריר), להחליף את סוג השתלים ( המרקם העוטף את השתל).

במידה ולא מעוניינים להחזיר שתל קיימות מספר אופציות לשפר את מראה השד:

הזרקת שומן למילוי נפח, הרמה לשד נפול או שילוב של השניים.

 

דר' אלון לירן מומחה בעל שם ארצי ובין לאומי בניתוחי שד

שמי דר' אלון לירן – בוגר לימודי רפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ומומחה בכירורגיה פלסטית.

מאחוריי ניסיון עשיר ומגוון והכשרה נרחבת, הכוללת התמחות במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא, בה אני משמש כרופא בכיר עד היום, ותת התמחות בבית החולים האוניברסיטאי בגנט (בלגיה) בתחום של ניתוחי שד אסתטיים ומשחזרים, מיקרוכירורגיה וניתוחים להתאמה מגדרית.

מלבד העבודה השוטפת ב"שיבא", אני עובד בשיתוף פעולה עם מנתחים ברחבי העולם בביצוע הליכים ניתוחיים מורכבים, תודות להכרה הבין לאומית ולמוניטין שצברתי בתחום.

ישנם מספר עקרונות עליהם איני מתפשר לאורך כל הדרך: המשך למידה והתעדכנות שוטפים בכל מחקר וחידוש בתחום הכירורגיה הפלסטית, שמירה על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות הטיפול ושל כל חומר בו אני עושה שימוש, ומתן יחס אישי וליווי צמוד לכל מטופל ומטופלת.

 

אם את או אתה סובלים מתופעות כלשהן לאחר ניתוח שד, אני מזמין אתכם לפנות אלי לייעוץ, אבחון וקביעת תכנית טיפול:

בטלפון  054-4607139  |  באימייל  [email protected]  |  או בטופס הפנייה בדף "צור קשר" באתר